Ana içeriğe atla

Troya (Truva )

Troya (Hititçe: Vilusa, Yunanca: Τροία, Troia veya Ίλιον, İlion, Latince: Troia veya Ilium) Homeros tarafından yazıldığı sanılan iki manzum destandan biri olan İlyada'da bahsi geçen Troya savaşının geçtiği antik kent. Antik İda Dağı'nın (Kaz Dağı) eteklerinde, Çanakkale il sınırları içinde yer alır.

Günümüzde Türkiye sınırları içinde yer alan Troya kentinin adı Fransızcanın etkisiyle bu dildeki Troie kelimesinin okunuşundan Türkçeye Truva olarak da geçti ve yaygınlaştı. Anadolu'daki bir kentin isminin Fransızca'dan alınması arkeologlar ve resmi kurumlarca eleştirilmekte, "Troya" adı yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.



Bugünkü Hisarlık (39°58′K 26°13′D ) mevkinde 1870'lerde Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen antik şehrin kalıntılarında ondan daha sonra yapılan kazılar sonucunda, aynı yerde yedi kez -farklı dönemlerde- kent kurulduğu ve farklı dönemlere ait 33 katman olduğu saptanmıştır. Schliemann Troya'da bulduğu hazineyi önce Yunanistan'a kaçırmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan önce Almanya'da olduğu bilinmekte olan hazine daha sonra kayıplara karışmış ve yakın zamana dek hazine hakkında bilgi alınamamıştır. Fakat kısa zaman önce Ruslar bu hazinenin kendilerinde olduğunu açıklamışlardır.


Troyalılar, Sardis kökenli Herakleid hanedanının yerine geçmiş ve Anadolu'yu 505 yıl boyunca Lidya krallığı Candaules (MÖ 735-718)dönemine dek yönetmişlerdir. İonlar, Kimmerler, Frigyalılar, Miletliler onlardan sonra Anadolu'da yayılmış, ardından MÖ 546 yılında Pers istilası gelmiştir.

Troya'lı kahramanlar

Dardanus (Troya'nın kurucusu ve Çanakkale Boğazı'nın isim babası), Laomedon, Ganymede, Priamos, Paris, Hector, Teucer, Aesacus, Oenone, Tithonus, Antigone, Memnon, Corythus, Aineias, Brutus, Elymus.


Arkeolojik Troya

* Troya I 3000-2600 (Batı Anadolu EB 1)
* Troya II 2600-2250 (Batı Anadolu EB 2)
* Troya III 2250-2100 (Batı Anadolu EB 3)
* Troya IV 2100-1950 (Batı Anadolu EB 3)
* Troya V (Batı Anadolu EB 3)
* Troya VI: MÖ 17. yüzyıl – MÖ 15. yüzyıl
* Troya VIh: Geç Bronz Çağı MÖ 14. yüzyıl
* Troya VIIa: ca. MÖ 1300 – MÖ 1190 Homerik Troya dönemi
* Troya VIIb1: MÖ 12. yüzyıl
* Troya VIIb2: MÖ 11. yüzyıl
* Troya VIIb3: yaklaşık MÖ 950
* Troya VIII: MÖ 700
* Troya IX: Helenistik Ilium, MS 1. yüzyıl


İlgili filmler

# roya'lı Helen, (1956)
# Troya'lı Helen, (2003)
# 'Troy', (2004)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsimler Sözlüğü

ÇOCUĞA İSİM KOYMANIN ÂDÂBI VE ÖNEMİ Çocuğa, Peygamberlerden bir Nebiyyi muhteremin ismi koymak çok faziletlidir. Çünkü kıyamet gününde herkes isimleriyle çağrılacağından, Peygamberlere uyan ismin sahibi, o ismin bereketine ve sevabına nail olur. Bir hadis-i şerifte: Allahü Teâlâ'nın en çok sevdiği isimler Abdullah ve Abdurrahman'dır, buyurulmuştur. Çocuklar, güzel isimlerle isimlendirilmelidir. Fahr-i âlem sallallâhü aleyhi ve sellem efendimiz, çirkin isimleri değiştirmişlerdir. Hazreti Ömer radıyallahü anh efendimizin bir kızı vardı. Adını Âsiye (isyankâr) koymuştu. Onu değiştirdiler ve Cemile (güzel) adını koydular. Bereket ve Felah gibi isimler koymak da uygun değildir. Çünkü, bereket ile felahtan sorulsa, yoktur diye cevap vermek gerekir. Bu da hayra yorulmaz. Mânâsında zarar ve uğursuzluk olan isimler de koymamalıdır.

Bitki ve Hayvan Hücresi

Hücre canlıların yapısını oluşturan en küçük canlı birimidir. ilk defa 1665 yılında İngiliz bilim adamı Robert Hook, mantar dokusunda gözleyerek, boşluk anlamına gelen "hücre" sözcüğünü kullanmıştır. Görülen, esasında hücrenin yalnız ölü çeperiydi. Bohemyalı fizyolog Purkinje, hücrenin iç kapsamına protoplazma adini vermiştir. Hücre bilimine ilişkin ilk yayşnlar, bitkilerde Schleiden (1838) ve hayvanlarda Schawann (1838) île baslar. Bu iki araştırıcı "Hücre Kuramı"nın kurucuları olarak kabul edilirler. ilk doku kültürünü ise Amerikalı Rass Harrison (1907) semender hücreleriyle yapmayı başarmıştır. Bir canlıyı oluşturan hücrelerinde büyük çoğunluğu canlıdır. Bazı canlılar tek bir hücre yapısındadırlar (bakteriler ve tek hücreliler). Diğer bütün canlılar ise çok hücrelidir. Canlıların vücut büyüklüğü arttıkça hücre sayısı da artar. Canlılardaki hücreler çekirdek yapıları bakımından ikiye ayrılır. Prokaryot hücrelerde; çekirdek zarı olmadığından belirgin bir çekirdek g...

Football Manager 2019 Oyundan Atma Sorunu Çözümü

Kısa yol tuşunu sağ tıklayıp uyumluk sorunu giderden yapa bilirsiniz Windows 8 sorunsuz çalışıyor Diğer bir yol ise kısa yol sağ tıklayıp özelerlik à  uyumluluk  à    uyumluk bölümün içindeki uyumluk modunda seçeneğe gelerek Windows 8 seçin    uygula diyelim ve sonra oyuna girin Eğer bunlarda düzelmez ise oyun firması ile iletişime geçmeniz tavsiye ederim