Gap ın Bölgeye Katkısı

Gap Güneydoğu Anadolu Projesi (Gap) Tamamlandığında Toplam 1 Milyon 700 Bin Hektar Alan Sulanacak. 22 Baraj ve 19 Hidroelektrik Santralinden Oluşan Gap, Bölge Halkının Gelirini 5 Kat Artırdı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) tamamlandığında toplam 1 milyon 700 bin hektar alan sulanacak. 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralinden oluşan GAP, bölge halkının gelirini 5 kat artırdı.


Devletin, tüm imkanlarını seferber ederek başlattığı proje, başlangıçta enerji, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi şeklinde planlanmış ancak daha sonra bölgenin geri kalmışlığı göz önünde bulundurularak tüm sektörleri kapsayan entegre bir bölgesel planlamaya dönüştürülmüştü. 32 milyar dolara mal olması beklenen GAP, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 75 bin 358 kilometrekare alanı kapsıyor. GAP, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinin geleceğini


yakından etkiliyor.

GAP'ın merkezi konumunda olan il ise 19 bin kilometrekare genişliğinde toprağıyla Şanlıurfa. Şanlıurfa, projenin yüzde 25'ini oluşturuyor. Bu büyük projenin ilk uygulamalarının Şanlıurfa'da başlatıldığı ve bugün küçümsenmeyecek noktalara ulaştığı belirtiliyor.

DSİ yetkilileri, projenin tarımsal sulamaya ait bölümünün ilk defa 1994 yılı Kasım ayından itibaren devreye girdiğini bildirdi.

Harran Ovası'nın küçük kanallarından akan su, ovaya hayat ve enerji getirirken, 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralinden oluşan GAP şimdiden bölge halkının gelirini 5 kat artırdı. Araştırmalar, bölgede 100'den fazla bitki çeşidinin yetiştirilebileceğini gösteriyor. Bölgenin ekolojik değişimi, çevrede yaşayan canlı türünü de çeşitlendirdi. Bu çeşitlenme, birkaç hayvani ürünle yaşamaya alışmış yöre halkının refah düzeyine yansıdı. Elektrik ve suyun ulaşamadığı köy neredeyse kalmadı. Yılda birkaç defa ürün

alınan tarlalar bereketle birlikte beraberinde varlığı da getirdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Platon ve Aristoteles

Tarayıcı kendi kendine sayfa yeniliyor çözümü

Bitki ve Hayvan Hücresi